Standard Poors Moody’s Fitch Nerenin Kuruluşu
İlk olarak New York’ta yaşayan bir manifaturacının sadece kendi yaptığı işi değerlendirmesiyle ortaya çıkan kredi derecelendirme işlemi, 1837 yılında Amerika ekonomisinde yaşanan finansal kriz sonucunda Amerikan Şirketleri’ne olan güvenin sarsılmasıyla mali aktörler tarafından talep görmeye başlamıştır. Derecelendirme işleminin çok kısa bir sürede önem kazanması sonucunda, günümüzde de halen ekonomide büyük bir öneme sahip olan dört büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan ilk üçü Amerikan merkezli olan, Moody’s, Standard and Poor’s ve Fitch kurulmuştur. 1985 yılına gelindiğinde ise diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Japanese Credit Rating (JCR) faaliyete geçmiştir.
Uzun yıllar sadece ortaya çıktıkları ülkelerde yoğun talep ile karşılanan kredi derecelendirme kuruluşları, 1990’lı yıllardan sonra küreselleşmenin artmasıyla birlikte uluslararası statü kazanmıştır.
Merkezi Amerika’da olan Standard & Poors(S&P) kredi derecelendirme kuruluşu, firmaları ve ülkeleri değerlendirmeye tabi tutar. Ülkelere borç vermek isteyen yatırımcılar, ülkelerin kredi değerliliğine göre önerilen faizleri değerlendirmeye alır. Bu kredi değerlendirmeleri S&P gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği derecelendirme puanlarıyla belirlenmektedir.
Kredi değerliliği yüksek olan ülkelerin borçlanmalarının maliyeti daha düşük olmaktadır.
Dış finansman açığı yüksek olan Türkiye ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yabancı kurumsal fonların bir bölümüne, üç kredi derecelendirme kuruluşunun en az ikisinden yatırım yapılabilir notu alması gerekiyor. Yabancı ülke yatırımcıları buna göre yatırımları değerlendiriyor.
Türkiye, Merkezi Amerika’da olan Moody’s ve Fitch Ratings kredi derecelendirme kuruluşlarından yatırım yapılabilir düzeyde kredi notu almış durumda ancak darbe teşebbüsü sonrası Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye kredi notunu yatırım yapılabilir en düşük düzey olan Baa3 seviyesinde tuttuğunu ve görünümünün negatifte olduğunu açıklarken, bir kaç ay içinde yeni değerlendirme yapılacağı belirtildi. Türkiye’ye yatırım için geçerli notu vermeyen S&P ise Türkiye’nin BB+ olan notunu BB’ye düşürerek durağan olan kredi notu görünümünü negatif olarak belirledi.
S&P ve Fitch Kredi Derecelendirme Notları:
Yatırım dereceleri
AAA: En yüksek kalite, sağlam
AA+, Aa, AA-: En yüksek dereceden düşük bir farklılığa sahip olmakla birlikte, yine yüksek dereceli ve sağlamdır.
A+,A: Ortanın üstündedir. Sağlam ve güvenilir olmakla birlikte ekonomik şartlardan etkilenebilir.
BBB+,BBB,BBB-: Orta derecelidir. Uzun vadede risklidir. değişebilir özellikler taşır.
Spekülatif Dereceleri
BB+,BB,BB- : Değişebilir özelliktedir, belirsizlikler taşır.
B+,B,B- : Yatırım niteliği taşımaz. Borçlanma şartlarına uymama ihtimali yüksektir.
CCC+,CCC,CCC- : Kısa dönemli riski dahi oldukça yüksektir.
CC : Tamamen spekülatiftir. Geri ödeme hemen hemen imkânsızdır.
C : En düşük kalite, En yüksek risk
Moody’s derecelendirme sistemide benzer şekilde en iyiden en kötüye şöyle sıralanır:
Yatırım dereceleri
AAA, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, Baa1, Baa2, Baa3
Spekülatif Dereceleri
Ba1, Ba2, Ba3, B1, B2, B3, Caa1, Caa2, Caa3, Ca, C
Standard Poors Moody’s Fitch Nerenin Kuruluşu?
- Ilex Medical Hangi Ülkenin Markası?
Ziffler Hangi Ülkenin Markası?
Venilia Decor Hangi Ülkenin Markası?